Начало  >  Статии  >  Действие на “BioBran” при диабет – проф. Икуо Охара

Действие на “BioBran” при диабет – проф. Икуо Охара

Възможности за задържане на хиперглекимията (повишено ниво на глюкоза в кръвта) чрез механизъм на действие различен от този при конвенционалните диетични фибри
Броят на пациентите с диабет се е увеличил бързо през последните години. Може да се види, че дори границата на анормалната глюкозна толерантност ускорява артериосклерозата. Това демонстрира необходимостта от подход осигуряващ превенция и ранно подобряване.
“BioBran” (арабиноксиланно съединение на оризови трици), предлагани от Daiwa Pharmaceutical Co., Ltd., има свойствата на хранителни фибри, като се очаква те да забавят усвояването на захарта от организма. В настоящия брой сме поканили професор Икуо Охара от Aichi Gakusen University за да разясни  потенциалните възможности за подобряване при хиперглекимия след  приемането на “BioBran” , базирайки се на негови експериментални данни.
 
Потенциална превенция от захарен диабет възоснова на свойствата на диетични фибри
 – Първо, какво е вашето разбиране за захарен диабет като специалист по храните ?
Охара: Моето разбиране за захарен диабет е, че това е хронично състояние на хиперглекимия произтичащо от задържането на захар от клетките, причинено от недостатъчното  действие на инсулина  и инсулинова резистентност.
Искам да подчертая, че това е метаболитно заболяване, което води до анормален метаболизм на липиди и протеини освен захарта. Мисля, че появата на много усложнения, включително хиперлипидемия и хипертония водят до цялостно влошаване на метаболизма.
 – Защо започнахте да използвате “BioBran” и каква полза очаквате при
захарен диабет ?
Охара: Оризовите трици са биопродукт получен при очистване на ориз и обикновено са неизползваеми за храна поради лошя му вкус. Част от него се използват за растителна или животинска храна.
BioBran е хранителна добавка получена от оризови трици и доказано има имуномодулаторно действие поради засилването НК клетъчната активност. Макар че се очаква “BioBran” да има същите функции  като диетичните фибри, които забавят увеличаването на кръвната глюкоза, досега не е имало сведения за неговото действие при захарния диабет. Затова започнах да изучавам възможностите за превенция и лечение на захарен диабет с “BioBran” чрез експериментални животни.
Подтискането увеличаването на кръвната глюкоза след  глюкозна проба  и тенденцията към подобрение на липидния метаболизъм са потвърдени
 – Изучавали сте  връзката между приемането на “BioBran” и нивото на кръвната глюкоза. Ще Ви помоля да опишете това проучване.
Охара: На плъхове се дава диабетичен индуктор стрептозоцин (STZ) непосредствено след раждането, което води до развитието на патологично състояние, близко до човешкия диабет тип 2 след израстването. Проведен е експеримент, като се използва такъв плъх с тип 2 захарен диабет, при който отделянето на инсулин се запазва. Плъхове са били разделени на 3 групи: на здравата контролна група се дава 1,7% целулозна храна, на диабетна група се дава 1,7% целулозна храна, а на другата диабетна група се дава 1% “BioBran” (+ 0,7% целулоза) ad libitum за 60 дни. След 60 дни се прави   биохимичен анализ на плазмата, при който кръвния инсулин, кръвната глюкоза, триглицеридите и общия холестерол се определят.
 – Какви са резултатите от експеримента?
Охара: На 58-мият установяваме, че концентрацията на кръвна глюкоза бързо се покачва  след направата на перорален тест за глюкозна търпимост (OGTT) ден при диабетичната група, на която е даваан 1,7% целулозна храна в сравнение с контролната група. От друга страна, след направата на глюкозен тест се вижда ,че бързото нарастване на кръвната глюкоза  е подтиснато при групата на диабетните плъхове получавали “BioBran”.
 – Какви са резултатите от биохимичен анализ на плазмата?
Охара: Увеличението на общия холестерол в кръвта е значително подтиснато при диабетната група получвала “BioBran.” (фиг.2)
 
В друг експеримент ,където  диабетните плъхове са третирани с “BioBran” – 75 мг/кг за 20 дни, концентрацията на общия кръвен холестерол и свободните мастни киселини е по-ниска. (фиг.2 и 3). В този експеримент рязкото покачване на кръвната глюкоза е отново подтиснато.
 
Физиологическата активност при ниска концентрация предполага участието на ниско молекулярната компоненти
До каква степен механизма на действие на хранителните фибри допринася за спиране на повишаването на кръвната захар след захарна проба?
Охара: Задържането на кръвната захар от хранителните фибри се обяснява с намалено и забавено усвояване на захарта поради промени при вискозитета в стомашно-чревния тракт. Независимо от това BioBran проявява физиологична активност като хранителните фибри дори при много ниска концентрация. Това е забележително.Тенденцията за подобряване на диабета се наблюдават при около 1 / 5 до 1 / 10 от дозите на другите хранителни добавки. Физиологичната дейност на “BioBran” не може да бъде обяснена само с функциите на диетичните влакна .
 – BioBran” е много различен от традиционните хранителни фибри нали?
Охара: По принцип, хранителната фибра, приемана орално не се абсорбира от чревната лигавицата. Ето защо, получените резултати предполагат участието на ниско молекулни компоненти способни да проникнат в чревната лигавицата и да бъдат усвоени.
BioBran се произвежда от хидролизирана разтворима хемицелулоза извлечена от оризови трици с помоща на ензими от гъбата шитаке. Потвърдено е, че съдържа ниско молекулни компоненти с молекулно тегло от около 200. Освен промяната на вискозитета в стомашно-чревния тракт, ниско молекулните компоненти могат да бъдат транспортирани до граничните клетки-четки, където да въздействат върху рецепторте на панкреаса и инсулина  директно.
Тези експериментални резултати демонстрират потенциала за превенция и подобряване на анормалния глюкозния толеранс.
Охара: Разбира се, “BioBran” може да бъде полезен за прeдпазване от захарен диабет. Навиците при хранене са много важни за предотвратяването на диабета. В бъдеще бих искал да разширя научни изследвания, вземайки под внимание различни условия, като хранене и упражнения.
 – Какво бъдеще очаквате за хранаителните добавки?
Охара: В основата на превенцията от различните заболявания и подръжането на здравето е правилното хранене. Независимо от това, редовното хранене не винаги може да осигури достатъчна хранителност. Освен това има хора, които имат трудности при хранене и такива, които се хранят лошо поради стареенето. Така че, основното е хранене и упражнения, и ако има някакъв недостиг, той трябва да бъде допълнен с хранителни добавки. Това би бил един начин за ефективно използване на функционалните храни.

About Др. Ковачев

Др. КовачевДобре дошли в Биограм, ако Ви е било интересно разгледайте и останалите статии!

Др. Ковачев
Написано от Др. Ковачев

Добре дошли в Биограм, ако Ви е било интересно разгледайте и останалите статии!

Коментирай

Posted on: дек. 03, 2018