Начало  >  Имунна система

Важно за имунната система

Укрепването на имунната система е от жизненоважно значение не само за възстановяване от болест, но също така и за поддържане на добро здраве.

Въпрос: Какво е имунната система?

Имунната система е съвкупността от трилион бели кръвни телца, костния мозък, антитела, цитокини и тимусови жлези, които помагат да се идентифицират и да бъдат унищожени милионите микроби (бактерии, вируси, паразити, гъбички), които проникнат в телата ни всеки ден, както и хилядите наши собствени клетки, които са станали генетично анормални или ракови. В действителност имунната система се счита за толкова сложна, колкото и нашата нервна система и не само е в състояние да произведе антитела за всеки един от милионите различни инфекциозни агенти, но е в състояние да запамети как се произвеждат тези агенти за десетилетия. Ключ към функцията на имунната система е действието на белите кръвни телца, като НК, T и Б клетки, които формират основата на имунната система.

Въпрос: Как силната имунната система определят здравето?

Силата на нашата имунна система определя способността на тялото ни да се противопостави на различни инфекции и развитието на анормални (ракови) клетки. Ако тя е под оптималното ниво ние сме много по-податливи на болести – инфекциозни и ракови. При липсата на имунна система изцяло няма да можем да оцелеем дълго във външния свят (деца, родени без имунна система трябва да се държат в изкуствена среда или “балон”).

Ако нашата имунна система се поддържа на оптимално ниво, честота на разболяване е по-ниска и е по-малко вероятно да развием анормални клетки. Също така, когато се разболеем или имаме някакво физическо нараняване, здравата имунна система може да осигури възможно най-бързото възстановяване. В някои по-сериозни случаи, например при рак силата на имунната система буквално може да определели разликата между живота и смъртта. Без здрава имунна система тялото и ума изпадат в състояние на болнично здраве, което значително удължава времето за възстановяване на нормалната жизненост.

Добър индикатор за състоянието на нашата имунна система е колко енергични или живи се чувстваме. Ако се почувствате отпаднал или слаб, то най-вероятно имунна Ви система е отслабнала. Ние интуитивно сме наясно с това и използваме изрази като :”паднали са ми батериите”, „ нямам сила да гледам” когато не се чувстваме добре. Обикновено се опитваме да компенсираме тези усещания с приемането на повече кофеинови напитки, консумирането на повече захар и гледане на екшън филми – всичко, което ни зарежда с “енергия”. Въпреки че това може да доведе до временно облекчение е опасно като дългосрочно решение, тъй като ще се намерим в положение на зависимост от тези „помощни средства” като ще се наложи да вземаме повече и повече от тях само за поддържане на нормалното функциониране на тялото ни. Ето защо на голяма част от нас им трябва чаша кафе сутринта за кондиция – просто от нездравословния начин на живот телата ни са настроени да се кондиционират твърде бавно. Така че силната имунна система не само определя здравето на нашето тяло, но и психическото ни състояние. От основно значение за тялото и ума е да се поддържа оптимално здрава имунна система.

Въпрос: По какъв начин отслабва имунната система?

Има няколко фактора, които отслабват имунната система:

Лошото хранене: в съвременната храна липсват много от витамините, минералите, антиоксидантите и други хранителни съставки, които са от съществено значение за да може тялото да поддържа здрава имунна система. Плодовете по магазините най-често са откъснати зелени преди хранителните вещества в тях да могат да се развият. Зеленчуците често се отглеждат в изтощени почви (когато почвата е изтощена всичко, което расте там очевидно не разполага с пълната гама от хранителни съставки), месото идва от стада, които не само се хранят с нитратна храна, но често се инжектират с хормони и стероиди. Храна, която не е прясна често се обработват, за да се удължи срока на годност – чудесно за магазин, но може би не е най-доброто за нашето здраве. Имунната система се нуждае от качествена храна, за да функционира добре. Ако само няколко витамини или минерали, които се жизнено необходими в определен момент не са достъпни в точните количества, нашата имунна система ще бъде застрашена.

Замърсена околна среда: когато околната среда става все по-замърсена нашите тела трябва да се справят с по-голям “токсичен товар”. Той идва в организма чрез храната, която ядем, нашите дробове и кожа, а също и от прекаленото излагане на слънчева светлина и електрическо оборудване. Когато токсичния товар се увеличи, имунната система трябва да работи повече, за да може да идентифицира и обезвреди тези замърсители, като това води до понижаване на нейната ефективност. Някои токсини и химикали дори може да предизвикат отклонения в клетъчния растеж и репродукция, което да доведе до развитието на ракови клетки. Това се случва всеки ден не само чрез действието на някои замърсители на околната среда, но също и чрез случайни грешки направени при нормалното клетъчно деление. Имунната система е тази, която трябва да унищожи тези анормални клетки, преди те да имат възможност да се разпространят, но ако натоварването е прекалено голямо неутрализирането им ще е силно затруднено.

Стрес: когато сме под стрес, еволюцията е проектирала телата ни да се подготвят за действие чрез пренасочването на всички ресурси към мускулите. Телесни функции считани за ненужни в критични ситуации се преустановяват временно.Такива са например храносмилането, възстановителни механизми и функцията на имунната система. Докато това е било добре през по-голямата част от човешката история, когато стреса неизменно включва опасности, които бързо преминават, модерният начин на живот често включва ситуации, в които ние сме постоянно под стрес.Това означава, че нашите възстановителни механизми и имунна реакция са непрекъснато понижени. Това положение може значително да се усложни от липсата на достатъчно сън – основната възможност за тялото да се възстанови. С течение на времето стреса и липсата на сън разрушава тялото ни, което ни прави податливи на болести и преждевременно стареене.

Лекарства: всички лекарствени средства могат значително да отслабят имунната система. Така например антибиотиците унищожават здравословните бактерии в нашите стомаси, които са от съществено значение за пълноценното храносмилане. Изтощаването на имунната система също е нежелан страничен ефект при някои от съвременни лечения (например при химиотерапия и лъчетерапия), които могат да понижат имунната устойчивост. Докато силните лекарства биха могли да бъдат необходими за краткосрочно оздравяване, в дългосрочен план трябва да се застъпи оздравяването на естествените отбранителни системи на тялото.