Начало  >  В помощ на имунната система на детето
В помощ на имунната система на детето
 

С влошаването на атмосферните условия и все по-редките разходки на чист въздух малките палавници по-често биват излагани на различни вирусни и бактериални атаки. А ако вече са започнали да посещават детско заведение (ясла или градина) и са в постоянен контакт с голям брой деца, рискът от инфекции се повишава. Най-доброто нещо, което може да направим като родители, е да повишим защитните сили на детския организъм, за да може той да реагира адекватно на всяко неразположение.
Първи помощници в изграждането на силна имунна система, разбира се, са т.нар. имуномодулатори, които всеки педиатър би могъл да предпише на малките си пациенти. Втората стъпка е здравословното и балансирано хранене на детето.
8 хранителни съставки, които ще подсилят имунната система на детето
Правилното хранене със сигурност ще подпомогне имунната система на детето. Изброените хранителни съставки действат с максимална сила върху имунитета. Те повишават броя на белите кръвни телца в имунната система, подсилват ги, за да се преборят по-добре с армията от вируси и бактерии в организма. Това са осемте най-пълноценни хранителни съставки, които е добре да присъстват в менюто на детето по време на зимния сезон.
Витамин С
По много причини витамин С оглавява листата на най-полезните за имунната ни система хранителни съставки. Този витамин е сравнително лесен за произвеждане и цената му не е висока. Освен това лесно се открива в много от плодовете и зеленчуците (киви, лимони, портокали). Витамин С се продава и под формата на таблетки. Редица изследвания доказват, че това е витаминът, който с най-голяма сила подсилва имунитета.
Витамин С повишава образуването на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и антитела и повишава нивата на интерферон (антитялото, което покрива повърхността на клетките). Витамин С понижава риска от сърдечносъдови заболявания, като повишава нивата на HDL холестерола и същевременно понижава кръвното налягане. Не е нужно да взимате голямо количество от него, за да подсилите имунната система. Дневното количество от около 200 милиграма е напълно достатъчно. Ако приемате витамин С под формата на таблетки, то добре е да ги приемате не наведнъж, а на няколко пъти през деня.
Витамин Е
Този важен антиоксидант и имуномодулатор е не по-малко значим от витамин С. Витамин Е повишава произвеждането на В клетки (имунните клетки, образуващи антитела, които унищожават бактериите). Не е трудно да снабдите организма си с витамин Е с 30-60 мг дневно. Включете в менюто си семки (тиквени и слънчогледови), растителни масла и повече зърнени храни. За да засилите имунитета си, дневно имате нужда средно от 100-400 мг.
Каротин
Бетакаротинът повишава броя на борещите се с инфекцията клетки и хелперните Т клетки. Той е мощен антиоксидант, който отделя свободните радикали и се бори със стареенето. Освен това бетакаротинът служи за профилактика срещу ракови заболявания. Нашият организъм превръща бетакаротина във витамин А, който е с имуностимулиращи и противоракови функции. Но прекомерното количество витамин А може да подейства токсично на организма. Затова е най-добре да си го набавяте от храната, оставяйки организма сам да регулира каква част от каротина да трансформира във витамин А. Когато организмът разполага с достатъчно количество витамин А, той спира да го произвежда. Каротинът се съдържа в най-големи количества в морковите и ябълките.
Биофлавеноиди
Група от фитохрани, наречени биофлавеноиди, помагат на имунната система, като предпазват клетките от влиянието на замърсяванията от околната среда. Биофлавеноидите защитават клетъчните мембрани от токсините на околната среда. Биофлавеноидите понижават способностите на холестерола да образува плаки в артериите. Снабдете организма си с биофлавеноиди посредством плодове и зеленчуци шест пъти дневно.
Цинк
Този ценен микроелемент увеличава производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекцията. Цинкът също така понижава нарастването на раковите клетки. Цинкът повишава броя на борещите се с инфекциите Т клетки. Но внимавайте – прекомерното количество цинк (повече от 75 мг на ден) може да потисне имунната функция.
Чесън
Тази ароматна подправка е мощен имуностимулант, който максимално подсилва белите кръвни телца и повишава образуването на антитела. Силното имуностимулиращо действие на чесъна се дължи на съдържащите се в него елементи – алицин и сулфиди. Чесънът също така е антиоксидант, който регулира образуването на свободни радикали в кръвния поток.
Селен
Този минерал повишава дейността на “клетките убийци” и мобилизира клетките, борещи се с раковите образувания. Селен може да откриете в рибата тон, омарите, скаридите, пълнозърнените храни, кафявия ориз, жълтъка, бялото пилешко месо, слънчогледовите семки и агнешките котлети.
Омега-3 мастни киселини
Изследване открило, че децата, приемали по половин чаена лъжичка ленено масло дневно, по-рядко развивали респираторни заболявания или по-бързо се възстановявали. Омега-3 мастните киселини се съдържат в лененото масло и мазната риба (като сьомга, риба тон или скумрия). Те повишават имунитета, като повишават дейността на фагоцитите (белите кръвни телца, които унищожават бактериите).
3 вредни за имунната система навика
Прекомерният прием на сладки храниПриемането на 100 г захар (8 с.л.) дневно може да отслаби способностите на белите кръвни телца да унищожават бацилите. Имунопотискащият ефект на захарта започва да действа след по-малко от 30 мин. след приемането й и може да действа в продължение на пет часа. В противовес на захарта приемът на комплексни въглехидрати или нишестета не оказва влияние върху имунитета.
Хранителни алергениЗаради генетични прищевки някои части на имунната система разпознават по различен начин безобидни хранителни вещества (като мляко например) като вредители и ги атакуват, причинявайки по този начин алергични реакции. След няколко сблъсъка с хранителни алергени, имунната стена бива разрушена и се улеснява достъпът на токсини и бактерии. Това състояние е познато като “синдром на пропускливия стомах”.
 Прекалено мазни храни.Наднорменото тегло може да доведе до влошаване състоянието на имунната система. То афектира способностите на белите кръвни телца да се множат, да образуват антитела и да се борят с инфекцията. Помощ от природатаЕхинацеята е билка, която подсилва максимално имунната система. Много изследвания са доказали ефективността й. Преди да посегнете към нея, се посъветвайте със специалист хомеопат, за да определи необходимата дозировка. Ако забележите първи симптоми на настинка при детето си, започнете да му давате определената от специалист доза ехинацея и витамин С, за да облекчите състоянието му.
Полезни бактерии
Пробиотиците са полезни бактерии, които се развиват в червата ни и подпомагат имунната ни система. Най-добрите източници на пробиотици са лактобацилите и бифидобактериите.